Mozgás Info

Itt osztunk meg veletek minden újdonságot, ami a mozgással szorosan vagy lazán kapcsolatos: táplálkozás, étrend-kiegészítők, fitnesz, aerobik, fogyás, sportágak, új edzésmódszerek és mozgástípusok.

Friss topikok

A tej: ellenség vagy barát?

2010.09.22. 21:25 :: CT2010

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a Mozgás Hálózatán található leghasznosabb cikkeket, blogokat elevenítjük fel. Mind valamely tagunktól származik. Ez éppen Virágtól:

Az emlősállatok teje, mint emberi táplálék sokféleképpen értékelhető. Az utóbbi években a tej sok kritikát kapott, annak ellenére, hogy az évezredek során emberek milliárdjai nőttek fel rajta, s váltak egészséges felnőttekké. Többféle faj - szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, ló - tejét használta és használja az ember a táplálkozásában. A kumisz készítésének alapanyaga a lótej, amelyet eredeti formájában nemigen fogyasztanak. A juh teje elsősorban feldolgozva (sajtféleségek, kefir, joghurt stb. formájában) kerül az asztalra. A bivalytej termelése hazánkban még kuriózumként sem fordul elő.

...

A tej jelentősége és az emberi táplálkozásban játszott szerepe a következőképpen foglalható össze:

A Földön levő élelmiszerek közül a tej és termékei a leggazdagabbak bioaktív anyagokban. Ez a megállapítás vonatkozik a tej valamennyi makro- és mikroalkotórész-csoportjára, közte a sokat támadott tejzsírra is.

Amíg a tejzsír bioaktív hatóanyagai főleg a rák elleni küzdelemben hatásosak, addig a bioaktív tejfehérjék hatásai igen sokrétűek. Némelyek agonisták és antagonisták, immunstimulátorok (erősítik az immunrendszert) és immunmodulátorok, zsírsav-, vitamin- és elemkötők, felhámregenerálók és inzulinszerű hatásúak, míg mások antihipertenzívek (magas vérnyomás ellen hat), antitrombotikusak (vérrögök kialakulását gátolják), antimikrobiotikusak (mikrobák ellen hatnak), antikarcinogének (rákellenesek) és antiaterogének (érelmeszesedés ellen hat).

Megemlíthető, hogy a savófehérjék gazdagabbak bioaktív anyagokban, mint a kazein.
A tejcukor a prebiotikumok (laktitol, laktulóz stb.) termelése és ezáltal a probiotikumok szaporodásának elősegítése révén vált különösen értékessé, de pl. a kalcium felszívódásában is adjuvánsként (segítőként, fokozóként) vesz részt.
Az ásványi anyagok közül a tejkalcium nemcsak a csontozat és a fogak épségének megóvásában játszik szerepet, hanem a magas vérnyomás csökkentésében, valamint a vastagbélrák és a vesekőképződés megelőzésében is. Előnyös, hogy a tejben háromszor annyi a kálium, mint a nátrium. Az antioxidáns tej-szelén csökkenti az érelmeszesedés és a rákképződés veszélyét, továbbá lassítja az öregedést.

A tej vitaminjai közül az A-vitamin, a ß-karotin, az E-vitamin és a C-vitamin védőhatásai jól ismertek. Újszerű a tej folátkötő fehérjéjének, valamint B6- és B12-vitaminjának, továbbá folsavának szerepe az önálló érelmeszesítő és vérrögképző hiperhomociszteinémia megakadályozásában.
Az újabb kutatások megerősítették a tej természetességének jelentőségét, hozzájárulását a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, s azt, hogy a tej védett a BSE-kór prionjaitól...

A cikket teljes terjedelmében is elolvashatod.

komment

Címkék: cikkek tej

süti beállítások módosítása