Mozgás Info

Itt osztunk meg veletek minden újdonságot, ami a mozgással szorosan vagy lazán kapcsolatos: táplálkozás, étrend-kiegészítők, fitnesz, aerobik, fogyás, sportágak, új edzésmódszerek és mozgástípusok.

Friss topikok

2. Táncolj Értünk! jótékonysági tánc

2010.10.06. 16:59 :: CT2010

A Mozgás Hálózata saját megvalósítású projektje. Tagjaink kezdeményezését karoltuk fel.  Az ötletet egy a weboldalra feltöltött videó adta, amelyben egy pályaudvaron látszólag spontán táncra perdülő lány miatt az egész pályaudvar táncol.

Minket is megfogott a dolog. Mindenki együtt táncol az utcán. Vagyis mozog, sportol, ami a Mozgás Hálózat első számú üzenete, másrészt teszi ezt zenére, úgy hogy közben jól érzi magát. Ha valami, akkor talán ez a következő üzenetünk, hogy mozgás közben is jól érezhetjük magunkat, sőt… Ezt az átlag – nem mozgó – emberek számára a tánc jelképezi a legjobban. Hiszen aki nem sportol, az a sportot egy szenvedésnek, nehéz tevékenységnek látja. Így a tánc számára egy kapocs lehet a jó közérzet és a mozgás látszólagos ellentmondása között.

További pozitívum, hogy a remélhetőleg sikeresen bevont nézelődők számukra idegen emberekkel táncolnak, érzik jól magukat, ez pedig egy manapság oly fontos közösségi élmény, ami közelebb hozza egymáshoz az embereket. Ilyen komplex, pozitív üzeneteket manapság csak a zene és a sport hordoz, amely mindentől – vallás, világnézet, bőrszín, pártállás, végzettség, stb – függetlenül össze tudja hozni az embereket.

Ebben természetesen segítségünkre volt a tánc reneszánsza, amely hosszú idő után tér vissza az őt megillető helyére.

Úgy döntöttünk, hogy segítünk megvalósítani a dolgot, élére állunk a kezdeményezésnek. Természetesen a videón látható tánc csak látszólag volt spontán, itt is komoly szervezőmunkára volt szükség. Magyarországon embereket spontán bevonni bármilyen sportba nagyon nehéz, különösen igaz ez egy utcai tánceseményre.

Szükség volt egy koreográfiára, ami könnyen követhető. Felkértük Ananászt, a világbajnok és sokszorosan díjazott táncost, hogy segítsen nekünk ebben. Szerencsére tetszett neki a dolog, és vállalta, hogy segít nekünk.

Nonprofit rendezvényünknek szerettünk volna társadalmi hasznosságot adni, ezért eldöntöttük, hogy a rendezvény részeként minden alkalommal tombolát fogunk árulni, aminek bevételét minden alkalommal egy a rendezvény helyszínéhez közeli gyermekeket segítő intézménynek ajánljuk fel.

Az első ilyen rendezvény idén tavasszal lett megrendezve. Ekkor egy nagy fitnesz rendezvény, a Fitbalance apropóján táncoltunk. Igyekeztük jó értelemben kihasználni, hogy ekkor mindenképpen több ezren jönnek sportolni, így könnyebben találunk vállalkozó szellemű táncosokat.  Mivel a rendezvény a Papp László Arénában volt, a bevételt a szintén a XIV. kerületi Bethesda Gyermekkórháznak ajánlottuk fel.

A második rendezvény szeptember 19-én volt. Szintén a Fitbalance rendezvény adott neki keretet. A Táncolj Értünk! nem része a Fitbalance rendezvénynek, azonban az ottani megjelenéssel igyekszünk racionalizálni a költségeket – színpad, hangtechnika, stb. – mivel tapasztalataink szerint az összegyűjtött pénz egyelőre nem áll arányban a befektetett munkával és költségekkel.

Az első rendezvény tapasztalataiból kiindulva igyekeztünk a koreográfiát minél hamarabb elérhetővé tenni, hogy a rendezvényre érkezők már ismerjék, ne kelljen mindenkinek akkor betanulni. Ezért feltöltöttük egy videó megosztó portálra: https://www.youtube.com/watch?v=FfQoO2tnnpo

Úgy döntöttünk, hogy ez a koreográfia megmarad, így aki egyszer betanulta, az bármikor bátran jöhet a rendezvényre. Reményeink szerint egyszer majd védjegyünkké is válik.

Szeptember 19-én a rendezvény a Millenáris Parkban, vagyis a II. kerületben volt, így mi is egy II. kerületi intézményt kerestünk. Ebben az önkormányzat segítségét kértük. Az ő javaslatukra választottuk a Gyermekház Alapítványt. Így a gyűjtés most nekik, értük zajlott, és egyelőre zajlik tovább. Ezzel kapcsolatban részletek a Mozgás Hálózatán.

A Táncolj Értünk! tehát, egy csoportos, ingyenes jótékonysági tánc.

komment

Címkék: rendezvények táncolj értünk

süti beállítások módosítása