Mozgás Info

Itt osztunk meg veletek minden újdonságot, ami a mozgással szorosan vagy lazán kapcsolatos: táplálkozás, étrend-kiegészítők, fitnesz, aerobik, fogyás, sportágak, új edzésmódszerek és mozgástípusok.

Friss topikok

Étrend-kiegészítők - 1. a fehérjékről

2010.08.16. 00:11 :: CT2010

A fehérjék a legalapvetőbb tápanyagok. Mégis sokan még mindig félnek tőlük. Vajon miért van ez?

Az átlagemberek félnek az étrend-kiegészítőktől. Ez tény. Méghozzá alapvető. Halál és az adók után a harmadik legbizotsabb dolog Magyarországon. De mégis miért alakult ez ki éppen nálunk? Nálunk, ahol ilyen sok gyártó van, akik nem mellesleg még európai szinten is komoly szereplőnek számítanak. És akkor nem beszéltünk még a sok import cuccról...

De vajon ki szedi be őket? Vagy a tápkiegforgalmazók simán mind bolondok? Csak gyártják/behozzák és nem adják el, hanem kiöntik? Vagy talán mindet ők eszik meg? De kik ezek az emberek? 
Emberek figyelem! A táplálék-kiegészítő forgalmazók már köztünk járnak. Talán észre sem vesszük őket. Lehet, hogy pont úgy néznek ki, mint mi?

Egy ilyen bevezető után lehet, hogy valami leleplező cikket kellene írnom. Mint a "Maszkos Mágus"... De nem. Inkább csak egy pár gondolat erejéig áttekinteném, hogy miért áll fent ez az óriási ellentmondás. Hol van itt ellentmondás?

Nos, míg olyannyira nem divatos étrend-kiegészítőt szedni, hogy aki szed is inkább letagadja, mert az olyan szintetikus, gyúrós cucc, amitől csak leépül meglévő intelligenciánk. Ezzel szemben divatos félni tőle, és azt mondani, hogy mindent be tudunk vinni táplálékunkkal. Nem is próbálnék belekezdeni ennek cáfolatába. (A szennyezésből adódó minőségromlás, stressz, stb..) Egy ideig az ment, hogy a tápkieg azért nem jó, mert amibe a hasznos tápanyagokat teszik (kötőanyag, fokozók, stb...). Ez főleg a 2 napos képzésen szakértővé avanzsált MLM alvóügynökök hadának volt köszönhető. Mára azonban a hatóanyagok en bloc károsak. Vagyis maga a fehérje, vitamin... Ad absurdum rákot okoznak!

Ugyanakkor, az országban sokfelé járva azt látom, hogy menedzser típusú fiatalemberek és - stílusban vagy ténylegesen - hozzájuk tartozó ifjú hölgyek be-bekapnak egy-két NO fokozóval megbolondított "energiaszeletet" az edzés alatt a nagy izgalomra. Hogy mi is az NO? Nitrogén-monoxid. A kipufogó gázok egyik alkotója, emellett szívgyógyszerek hatóanyaga. Nem állítom, hogy nincs emellett pozitív tulajdonsága, sőt! Azonban korántsem biztos, hogy apunak egy stresszes nap után az edzés mellé rendszertelen időpontokban szedett szívgyógyszert nyugodt szívvel ajánlhatnánk.

Ugyanők, akik minden rendezvényen ijedten bámulnak a tápkieges cég kóstolópoharába, és kérdezik ártatlanul, hogy: "ettől ugye nem leszek nagyon izmos"? Nem. Ne félj! Az, hogy ennek ellenére mégis legtöbbjük azt akarja beszedni, mint Jay Cutler... Hát, most ez is mellékes.

Szóval fehérjék. A legalapvetőbb tápanyag. Ebből épül fel testünk. Hagyok időt végiggondolni. A test hol ér véget? Nem nyaknál. Fehérjéből épül fel az agyunk is! Durva, nem?

A fehérje alapja az aminósav. Testünk esetében ez huszonegynéhányat jelent. Ezek kombinációiból lesznek a testünket felépítő különböző fehérjék. Ezek közül párat - durván a felét - szervezetünk képes előállítani. Ezek az endogén aminósavak. A többit kívülről, táplálék formájában kell bevinnünk. Ezek az exogén, vagy esszenciális aminósavak. Az aminósavak peptidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Tehát a fehérje nem más, mint aminósav polipeptid. Na, megjött a kedvetek hozzá?

A lényeg tehát, egy teljesen természetes anyagról van szó, amely nélkül a szervezetünk működésképtelen. A kérdés, hogy mennyi az annyi, vagyis, hogy mennyi fehérje kell. Ezt egykor egy nagy ember megmondta: 2g / testtömeg kg. Csak azt nem tudjuk, hogy honnan vette ezt a hitelesnek tűnő számadatot...

Ami még fontos: a fehérje energiaforrás is. Pontosan annyi energiát hordoz, mint a szénhidrát. Durván 18 kJ / g. Ettől nem lettünk okosabbak. Viszont, ha ezt beláttuk, már könnyen megértjük, hogy mire épül a sok fehérje diéta. Pláne, hogy állítólag ehhez az energiához nehezebben (?) jut hozzá a szervezet.

Mindezek fényében leszögezhetjük, hogy egy sokoldalú kis tápanyag ez a fehérje. De miért kell edzés után inni? Mert munka hatására a szervezet energiát éget el. Amihez viszont a legkönnyebben az izmokból jut hozzá. Tehát, ha nem pótoljuk a fehérjét edzés (munka, squash, futás) után, az izom leépül. És nem a zsír... Hoppá!

Itt már el is jutottunk a fogyáshoz. Amiben a fehérjének lehet szerepe. Tegyük fel, ha nem edzésről van szó, hanem fogyókúráról. A szervezet pont úgy viselkedik, mint edzés esetén, vagyis izmot bont. Ez ebben az esetben duplán probléma, hiszen felborul a zsír:izom arány. Márpedig az izom nehezebb, és több energiát is éget el. Vagyis hosszabb távon közvetve hízáshot vezet (a fogyókúra!). Ez a jo-jo hatás.

Kicsit kezd hosszú lenni ez a post. Pedig még lenne miről írni... Az aminósavak, izolátum kontra koncentrátum, a szójafehérje és a nőihormon. Ez annyit tesz, hogy: to be continued...

Ha - még ennél is - bővebben szeretnél olvasni a fehérjékről és egyéb étrend-kiegészítőkről, látogasd meg a Mozgás Hálózatát!

Addig is, ha meggyőztelek, vegyél egy fehérjét a legközelebbi shopban, edzőteremben! Ha nincs ilyen, nézz be hozzánk a Mozgás Shopba! De hogy ne csak a saját portán ugassak, íme egy másik webáruház is.

 

 

komment

Címkék: protein fehérje aminósav amino

süti beállítások módosítása